Nuuksio tarjoaa paljon nähtävää

Nuuksion maisemat löytyvät aivan pk-seudun läheisyydestä
Nuuksio tarjoaa paljon nähtävää niin kesällä kuin talvella
Pääkaupunkiseudun välittömässä läheisyydessä sijaitseva Nuuksio tarjoaa nähtävää kesällä ja talvella
Aivan Helsingin lähistöllä; Espoon, Kirkkonummen ja Vihdin väliin jäävä Nuuksion kansallispuisto on keskeisen sijaintinsa tähden eurooppalaisittain harvinainen. Puisto sijaitsee vain 30 km päässä Helsinki Airport -lentokentältä, Kehä III:n pohjoispuolella Turunväylän (valtatie 1) ja Vanhan Porintien (valtatie 2) välissä. Helsingin keskustasta ajaa Nuuksioon n. 45 min, ja mm. helpon saatavuutensa tähden Nuuksiossa vieraileekin vuosittain lähes 1000 000 ulkoilijaa. Se on myös partiolaisten suosima kesäleirikohde sekä koko perheen ajanviettopaikka, sillä keskellä kaunista luontoa sijaitsee myös mm. poropuisto, frisbee-rata, kotakylpylä ja puiston tuntumassa Pohjois-Espoossa vielä laskettelukeskuskin. Kansallispuiston matkailuyritykset palvelevat luonnossa viihtyvien matkailijoiden lisäksi yrityksiä kokoustiloineen ja kursseineen sekä juhla- ja ateriapalveluilla korkeatasoisissa ravintoloissa.

Majoitus Nuuksiossa

Majoitoitusvaihtoehdot ovat Nuuksiossa monipuolisesti maalaismaisemissa taikka järvimaisemissa Kivilammen tai Siikajärven rannalla. Majoittua voi mökkimajoituksissa kuten erämaa- tai safarimökissä, varauskämpässä sekä laavulla, retkeilymajoissa, hirsihuviloissa ja hotellissa. Myös telttailualueita löytyy Nuuksiosta useampia. Matkailijan käytössä ovat luonnollisesti ympäröivien kuntien majoitusvaihtoehdot, joten jokaiseen budjettiin ja toiveisiin löytyy varmasti sopiva yöpymispaikka.

Vuokrattavat mökit Nuuksion puistossa

Retkeilijät voivat majoittua Nuuksion kansallispuistossa mm. Ruuhilammen pohjoispäässä sijaitsevassa varauskämppä Oravankolossa, joka on Metsähallituksen ylläpitämä. Viiden hengen puulämmitteisen kämpän käyttö edellyttää melko kattavia retkivarusteita sekä reipasta mieltä ja sopua, sillä kämpässä ei ole sähköjä eikä sisävessaa. Lämmityspuut matkailijan on pilkottava itse, ja mm. ateriointiin käytettävä vesi ja ruokailuvälineet on tuotava muualta mökille tullessa. Siis oivaa vastapainoa ja vaihtelua normielämään! Samaan henkeen toimitaan Tikankolon varauskämpällä, joka sijaitsee Nuuksion länsiosassa, Saarilammen rannalla. Lähimmältä parkkipaikalta on Tikankoloon n. 1 km ja bussipysäkeiltä 3-6 km. Kämppien varustetasot kannattaa tarkistaa ennen retkelle lähtöä. Katso lisää Nuuksion vuokramökkejä tästä.

Telttailualueet ja laavut Nuuksiossa

Metsähallituksen ylläpitämät kansallispuiston laavut sijaitsevat Holma-Saarijärvellä sekä Takalassa. Yhteensä 11 maksutonta telttailualuetta sijaitsevat Mustalammella, Haukanholmassa, Holma-Saarijärvellä, Isoholmassa, Urjalla sekä Vääräjärvellä. Retkeilijän on hyvä huomioida, että tulentekoon ei ole mahdollisuutta kaikilla teltta-alueella, mutta kansallispuistosta löytyy grillikatoksia, joissa voi tehdä tulen metsäpalovaroituksenkin aikana. Maksullisia, etukäteen varattavia telttailualueita on Nuuksiossa 2, Saarilammella ja Kolmoislammella, ja kierrätyspisteet löytyvät Kattilasta sekä Haukkalammelta, missä on myös vesipiste. Muitakin Camping-alueita on kansallispuiston alueella, ja niistä voi kysyä esimerkiksi luontokeskuksesta.

Luontokeskus

Luontokeskus Haltia auttaa matkailijaa kaikissa reittivalinnoissa sekä muissa kysymyksissä, mutta luontoon pääsee myös ammattitaitoisen eräoppaan johdolla. Kansallispuiston Haukkalammen opastus- ja luontokeskuksesta Haltiasta lähtee 2–7,5 km mittaisia viitoitettuja luontopolkuja, joissa voi olla pitkospuita tai portaikkoja huonokulkuisimmissa paikoissa retkeiljää auttamassa sekä suojelemassa luontoa kulumiselta. Mikäli retkeily kiinnostaa laajemminkin, ekologisen luontokeskuksen näyttelyssä ovat esillä kaikki Suomen kansallispuistot ja retkeilykohteet. Järvimaisemiin sijoittuvasta Haltiasta voi vuokrata myös suurehkon auditorion erilaisia tilaisuuksia varten sekä muita tiloja, kuten kokouspaikaksi sopivan Haltian saunakabinetin. Luontokeskuksen ravintola palvelee niin paikan päällä ruokailevia kuin retkellekin lähteviä mukaan ostettavien retkieväiden muodossa. Ekologisuutta suosivat löytävät luontomyymälästä lisäksi muita tuotteita retkelleen. Luontokeskuksen yhteistyöyrittäjät sekä muut alueen majoittajat ja ohjelmapalveluyrittäjät järjestävät kansallispuiston vieraille myös monenlaisia opastettuja retkiä, elämysseikkailuita ja räätälöityjä aktiviteettiohjelmia.

Nuuksiossa liikutaan monin tavoin

Vain 53 m2 kokoisessa Nuuksion kansallispuistossa on merkittyjä retkeilyreittejä ja luontopolkuja yhteensä n. 33 km. Puiston lähiympäristössä olevilla Helsingin ja Espoon kaupunkien omistamilla ulkoilualueilla voi jatkaa kätevästi patikointireittiään pidemmällekin. Nuuksiossa harrastetaan retkeilyn lisäksi paljon muutakin ympäri vuoden. Talviset lajit kuten mm. hiihto, lumikenkäily ja husky-retket, ja lumettoman kauden vaellus, pyöräily, patikointi, kiipeily tai ratsastus kiinnostavat useimpia, mutta näiden lisäksi löytyy vielä muitakin mahdollisuuksia. Oli laji mikä hyvänsä, kansallispuiston suot, lehdot, laaksot, rotkot ja kalliot ovat helposti matkailijan saatavilla. Kansallispuistossa kun ollaan, suurten metsäalueiden hiljaisuus tarjoaa metsäjoogaajille upean tlaisuuden rentoutua, mutta myös leppoisaa metsässäoloa marjastuksen ja sienestyksen parissa tai suunnistaessa. Lisäksi alueen yli 80 pientä järveä ja lampea houkuttavat Nuuksioon kalastajia, uimareita, melojia ja SUP-lautailijoita. Puistossa on havaittu useita kymmeniä uhanalaisia tai silmälläpidettäviä eläin-, kasvi- ja sienilajeja, joten Jokamiehenoikeudet on hyvä tietää sekä kasvi- ja eläinopistakin vähintään alkeet. Lapset ovat innokkaita oppimaan uutta, joten kirjat ja kamera kannattaa ottaa mukaan retkelle.

Jokamiehenoikeudet lyhyesti:

Kansallispuistossa saa

- liikkua jalan, hiihtäen tai pyöräillen muualla kuin pihamaalla ja erityiseen käyttöön otetuilla alueilla. Eli esimerkiksi viljelyksessä olevat pellot ja istutukset on syytä kiertää kauempaa.
- kulkea vesistössä ja jäällä
- onkia ja pilkkiä
- oleskella tilapäisesti alueilla, missä liikkuminenkin on sallittua. Esimerkiksi telttailla voi riittävän etäällä asumuksista.
- poimia luonnonmarjoja, sieniä ja kukkia

Kansallispuistossa EI saa
- aiheuttaa häiriötä tai haittaa toisille tai ympäristölle
- häiritä kotirauhaa
- häiritä lintujen pesintää ja riistaeläimiä
- ajaa moottoriajoneuvolla maastossa maalla ilman maanomistajan lupaa
- roskata
- kalastaa ja metsästää ilman asianomaisia lupia
- ottaa sammalta, jäkälää, maa-ainesta tai puuta
- kaataa tai vahingoittaa puita

Lapin eksotiikkaa - poropuisto ja kotakylpylä

Nuuksion poropuistoon pääsee esimerkiksi helppokulkuista 1,5 km luontopolkua Haltiasta Haukkalammen suuntaan. Puiston kesyt porot seuraavat tokkaa johtavaa härkäporoa, jonka kanssa on mahdollista lähteä vaellukselle kansallispuistoon. Metsälammen äärellä sijaitseva kotakylpylä tarjoaa vierailleen puulämmitteisen saunan ja lämminvesipaljuja rentoutumiseen. Kodan keskellä tunnelmallisesti palava nuotiotuli rentouttaa jo sinänsä, mutta raikas pulahdus lampeen taikka talvella avantoon puhdistaa ja virkistää myös matkaajan kehoa. Kodalla mahtuu kerralla saunomaan n. 15 henkeä, joten se sopii mainiosti myös kokoustajille tai muille porukoille illanviettoon.


Liikenneyhteydet Nuuksioon

Nuuksion kansallispuisto sijaitsee Kehä III:n pohjoispuolella n. 40 km päässä Helsingistä Turunväylän (valtatie 1) ja Vanhan Porintien (valtatie 2) välissä. Helsingin keskustasta ajaa Nuuksioon n. 45 min, ja vanha Porintie sivuaa puistoa pohjoisen puolelta. Pääkaupunkiseudulta on Nuuksioon hyvät julkisetkin liikenneyhteydet, ja bussit suuntaavat puistoon niin etelästä, idästä, lännestä kuin pohjoisestakin. Bussit lähtevät Espoon ja Leppävaaran rautatieasemilta sekä Kampin matkakeskuksesta riippuen siitä, mille puolelle Nuuksiota on matkalla. Vihdin kunnassa sijaitsevan pysäkin nimi on "Tervalammen kartano", ja sieltä on parisen kilometriä kävelymatkaa puistoon. Muita Nuuksion matkaajien pysäkkejä ovat mm. Haltian ja Haukkalammentien pysäkit.